Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

Przepis zaczerpnęłam od Dorotus.

Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

Składniki na 12-15 bułeczek:
80 g drobnego cukru
1 łyżeczka soli
70 g miękkiego masła
1 duże jajko, roztrzepane
450 g mąki pszennej (użyłam do wypieków drożdżowych)
2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki, o temperaturze pokojowej

Nadzienie:
200 g jagód (użyłam mrożonych)
150 g serka śmietankowego, jak na serniki, może byż również ricotta
2 łyżki miodu
2-3 łyżki cukru waniliowego

Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić.

Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki połączyć w naczyniu (z drożdżami świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem lnianym.

Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części – ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut (ja wkładam na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 50oC, potem zwiększam do podanej w przepisie).

Piec w temperaturze 190oC przez około 20-30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować.

Metoda dla maszynistów:

W maszynie do chleba umieścić składniki na ciasto w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’ (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, wyrobić krótko i dalej postępować wg powyższego przepisu.

Rusałka pawik

Rusałka admirał

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s