Ciasto maślankowe ze śliwkami i szafranem

Sezon śliwkowy trwa… Dzisiaj proste ciasto, dla urozmaicenia z szafranem…

Ciasto maślankowe ze śliwkami i szafranem

1 szklanka maślanki

1 szklanka cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią)

3 szklanki mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

1/2 szklanki oleju

szczypta szafranu (ok. 2 g)

800 g śliwek (dałam węgierki)

Ciasto maślankowe ze śliwkami i szafranem

Szafran wymieszać z maślanką. Śliwki wypestkować. Jajka ubić z cukrem, następnie zmiksować z olejem i maślanką. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i dobrze połączyć składniki. Wylać na blachę wyłożoną papierem i ułożyć śliwki brzuszkami do dołu. Piec w temperaturze 180oC około 50-60 minut. Po upieczeniu posypać cukrem puderem lub polukrować.

I jeszcze rusałka 🙂

Rusałka pawik

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s