Makaron cytrynowy z fetą, cukinią i słonecznikiem

Dawno nie jadłam tak prostego, a zarazem pysznego dania. Nawet nie spodziewałam się, że mój P. będzie takie ochy i achy na talerzem z kluskami wydobywał ze swojego gardła 🙂 Zainspirował mnie przepis Niny na Wstążki z cytryną, serem feta i bazylią. Bazylię zamieniłam na cukinię, wstążki na wstążki z falbanką orzeszki piniowe na słonecznik i zrezygnowałam ze skórki cytrynowej. Jutro powtarzam to danie, bo jest naprawdę wspaniałe…

Makaron cytrynowy z fetą, cukinią i słonecznikiem

300 g suchego makaronu (dałam wstążki z falbanką)

2 łyżki oliwy z oliwek + łyżka do gotowania makaronu

2 łyżki soku z cytryny

kostka sera feta

1 średnia cukinia

3-4 łyżki parmezanu

2 łyżki uprażonego słonecznika

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, przełożyć do miski. Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Na patelni obsmażyć cukinię z odrobiną soli, przyprawić pieprzem i suszonym oregano. Makaron odcedzić i ciepły wymieszać z parmezanem i cukinią. Dodać sok z cytryny i wkruszyć 3/4 kostki fety. Nałożyć na talerze, posypać resztą fety i uprażonym słonecznikiem. Smacznego!

A tak spędziliśmy ostatni weekend…

Młodzi nie chcieli wyjść z wody...

Mała rundka nad terenem zielonym wokół zalewu...

...i wzbogaciła się moja kolekcja owadów...

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s