Tort z białą czekoladą, kremem malibu i czereśniami

Czereśnie, obok truskawek, moreli i borówek to moje ulubione owoce. Jednak ciast z czereśniami jest wyjątkowo mało na stronach i blogach kulinarnych. Myślę, że najlepiej czują się w ciastach na zimno, dlatego zatopiłam je w kremie śmietanowym z aromatem malibu.

Przepis na ten krem podaje Asia z Kwestii smaku (Tort Malibu). Zamiast biszkoptu upiekłam ucierane ciasto z białą czekoladą, wierzch udekorowałam wiórkami z czekolady i połówkami czereśni.

Tort z białą czekoladą, kremem malibu i czereśniami

Ciasto: 200 g masła, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru pudru, 200 g białej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki mleka, 5 jajek.

Masa śmietanowa: 1 l śmietany 30%, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki żelatyny, 100 ml Malibu, 300-400 g czereśni oraz wiórki białej czekolady do dekoracji.

Wszystkie produkty do ciasta należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, by miały temperaturę pokojową.

Mąkę wymieszać z proszkiem. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijać pojedynczo jajka, przysypując mąką z proszkiem, cały czas ucierając. Na końcu wlać ostudzoną czekoladę z mlekiem. Wymieszać. Masę wlać do tortownicy 26-27 cm wyłożonej papierem. Piec ok. 40 minut w temp. 170oC do zrumienienia i tzw. „suchego patyczka”. Wyłączyć piekarnik, otworzyć szeroko drzwiczki i chwilę studzić w piekarniku. Następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Całkowicie zimne ciasto przekroić na pół. Można lekko nasączyć Malibu.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Czereśnie opłukać i wypestkować. Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze raz zmiksować. Wlać powoli zupełnie zimną, ale niestężałą jeszcze żelatynę oraz Malibu i dobrze połączyć ze śmietaną. Na jeden blat ciasta rozsmarować połowę śmietany, wcisnąć 3/4 połówek czereśni, przykryć drugim blatem. Rozsmarować resztę śmietany na wierzchu i po bokach tortu. Na wierzch zetrzeć białą czekoladę (zrobiłam to za pomocą tarki do mizerii!). Brzeg tortu udekorować pozostałymi połówkami czereśni. Chłodzić ktak długo aż krem stanie się spójny.

Tort z białą czekoladą, kremem malibu i czereśniami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s