Chlebek truskawkowy

Ten prosty wypiek znalazłam na blogu Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Chlebek truskawkowy

SKŁADNIKI: pół szklanki (113g) niesolonego masła, 3/4 szklanki (150g) drobnego cukru, 3 duże jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 2 szklanki (260g) mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu, pół szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu, pół szklanki (55g) podpieczonych i posiekanych orzechów włoskich lub pecan (dałam migdały), półtorej szklanki (195g) posiekanych truskawek.

SPOSÓB WYKONANIA: Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Foremkę natłuścić i wysypać mąką. Zmiksować masło z cukrem. Dodawać pojedynczo jajka. Dodać ekstrakt z wanilii. Przesiać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Stopniowo wymieszać z masą maślaną. Dodać kwaśną śmietanę. Na koniec wmieszać delikatnie truskawki i orzechy. Przełożyć do foremki (długa i wąska keksówka) i piec przez ok. godzinę do zezłocenia. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Chlebek można zamrozić.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s