Ciasto lekkie, idealne na upały i w dodatku przygotowywane bez użycia piekarnika.
Składniki na kwadratową tortownicę o boku 20 cm:
Około 425 gram ciastek pełnoziarnistych (mogą być w czekoladzie)
150 g masła (3/4 kostki)
ok. 1 kg serka serka waniliowego homogenizowanego (dałam 4 serki Danio o wadze 240 g)
1 galaretka niebieska i 1 galaretka rubinowa (lub inne kolory)
2 galaretki czerwone
ok. 500 g truskawek
Masło stopić, przestudzić. Ciastka zmielić w malakserze lub rozkruszyć dokładnie za pomocą wałka. Wymieszać z masłem. Wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy z serków.
Czerwone galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Odstawić. Galaretkę niebieską rozpuścić osobno w szklance wrzątku. Tak samo przygotować różową. Kiedy przestygną, do każdej dodać połowę serka i dobrze wymieszać, najlepiej trzepaczką. Niebieską masę wylać na miasteczkowy spód i włożyć do lodówki. Gdy się dobrze zetnie, wyjąć i powoli wlać masę różową. Włożyć z powrotem do lodówki, by się ścieła.
Truskawki umyć i odszypułkować, można również przekroić na pół. Ułożyć na ściętej warstwie serka i zalać tężejącą galaretką. Podawać, kiedy galaretka będzie zupełnie zastygnięta.