Tęczowy sernik na zimno z truskawkami

Ciasto lekkie, idealne na upały i w dodatku przygotowywane bez użycia piekarnika.

Teczowy sernik na zimno z truskawkami

Składniki na kwadratową tortownicę o boku 20 cm:

Około 425 gram ciastek pełnoziarnistych (mogą być w czekoladzie)

150 g masła (3/4 kostki)

ok. 1 kg serka serka waniliowego homogenizowanego (dałam 4 serki Danio o wadze 240 g)

1 galaretka niebieska i 1 galaretka rubinowa (lub inne kolory)

2 galaretki czerwone

ok. 500 g truskawek

Masło stopić, przestudzić. Ciastka zmielić w malakserze lub rozkruszyć dokładnie za pomocą wałka. Wymieszać z masłem. Wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy z serków.

Czerwone galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Odstawić. Galaretkę niebieską rozpuścić osobno w szklance wrzątku. Tak samo przygotować różową. Kiedy przestygną, do każdej dodać połowę serka i dobrze wymieszać, najlepiej trzepaczką. Niebieską masę wylać na miasteczkowy spód i włożyć do lodówki. Gdy się dobrze zetnie, wyjąć i powoli wlać masę różową. Włożyć z powrotem do lodówki, by się ścieła.

Truskawki  umyć i odszypułkować, można również przekroić na pół. Ułożyć na ściętej warstwie serka i zalać tężejącą galaretką. Podawać, kiedy galaretka będzie zupełnie zastygnięta.

Teczowy sernik na zimno z truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s