Pieczony kurczak z warzywami

Przepis na to danie znalazłam na blogu Aniado „Lepszy smak” (www.lepszysmak.wordpress.com). Danie jest szybkie w prztgotowaniu, ale bardzo efektowne. Można użyć dowolnych warzyw, także ziemniaków. Dodatek cytryny wewnątrz kurczaka sprawia, że pozostaje on soczysty.

Pieczony kurczak z warzywami

Składniki:
1 kurczak
1 cytryna
sól, pieprz i ulubione zioła (słodka i ostra papryka, lubczyk)
3-4 łyżki oliwy
1 cukinia pokrojona w grube plastry
1 żółta papryka pokrojona w kwadraty “na kęs” (dałam jeszcze czerwoną i pomarańczową)
1-2 cebule pokrojone na ćwiartki (młode od szczypioru)
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki pokrojonego szczypioru i innych świeżych ziół (dałam odrobinę przyprawy do ziemniaków)

Wykonanie:
Kurczaka umyć, natrzeć solą, pieprzem (na zewnątrz i wewnątrz) i obsypać ziołami. Do środka włożyć całą cytrynę (ze skórką!). Otwór spiąć wykałaczką. Kurczaka polać 1 łyżką oliw. (ja najpierw natarłam oliwą, a potem posypałam ziołami)

Warzywa zalać ziołami wymieszanymi z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą i ułożyć w nim kurczaka, a dookoła niego warzywa (warto niektóre warzywa takie jak cukinia i papryka dać w połowie pieczenia, żeby nie za bardzo się przypiekły).

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 90 min (czasem może być nawet dłużej). Jeśli po wbiciu w kurczaka ostrego patyczka, z dziurki leci klarowny sos, znaczy to, że kurczak jest upieczony.

Pieczony kurczak z warzywami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s