Sernik Black Forest

Sernik na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie, z wiórkami czekolady i z wiśniami. Pyszny, słodko-kwaśny, prosty w przygotowaniu i niekłopotliwy w pieczeniu. Przepis znaleziony u Doroty (Moje wypieki). Zmodyfikowałam nieco ilość niektórych składników. Dodałam również nieco wiśniówki. Nie wiem, jaki to miało wpływ na smak, ale miałam akurat w barku… Składniki i wykonanie podaję z przeróbkami. Oryginalny przepis znajdziecie tu.

Sernik Black Forest

Składniki na spód:

250 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie (dałam w mlecznej + łyżka kakao)

90 g roztopionego masła

Ciasteczka najlepiej zmielić w malakserze, wymieszać z masłem na mokry piasek. Tortownicę o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać ciasteczka; wcisnąć je w dno tortownicy i boki (do połowy wysokości).

Składniki na masę serową:

800 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie (dałam mój ulubiony niekwaśny ser w kostkach)

2 jajka

3 żółtka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

200 g drobnego cukru do wypieków

pół szklanki kwaśnej śmietany (125 ml) 18%

300 g wiśni (świeżych lub mrożonych)

100 g gorzkiej czekolady (70 g do sernika + 30 g do dekoracji), startej na tarce

2 łyżki nalewki wiśniowej

Twaróg, jajka (w całości), żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, śmietanę oraz wiśniówkę wrzucić do misy miksera i zmiksować na gładką masę.

Na ciasteczkowy spód wylać 1/4 masy serowej, wyłożyć część wiśni, oprószyć częścią czekolady. Następnie wylać kolejne 1/4 masy serowej, wyłożyć część wiśni i oprószyć czekoladą. I tak do wyczerpania masy serowej, wiśni i czekolady (czekolada nie powinna być ostatnią warstwą przed pieczeniem, moga być natomiast wiśnie).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 1 h 25 minut (sernik jest dość wysoki, dlatego ważne, by go długo piec). Jeśli sernik za bardzo się rumienił, należy go przykryć folią aluminiową. Wystudzić w piekarniku, włożyć na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć 30 g czekolady.

Sernik Black Forest

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s