Muffiny czekoladowe z rodzynkami w rumie

Może to nie ten czas, może tera piecze się muffiny z rabarbarem, niedługo z polskimi truskawkami (jeśli pogoda i żywioł pozwolą)…. Ale miałam w barku nieco rumu. Takiego o dużej mocy 🙂 I szybko wpadłam na pomysł, jak go wykorzystać, a dokładnie, jak spożytkować jego wspaniały aromat… Zalałam nim rodzynki i upiekłam muffiny…

Muffiny czekoladowe z rodzynkami w rumie

2 szklanki mąki

2 duże łyżkim kakao

2/3 szklanki ciemnego brązowego cukru (Dark Muscovado)

płaska łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g stopionego i przestudzonego masła

200 ml kefiru

1 łyżka rumu (z moczonych rodzynek)

2 roztrzepane jajka

oraz:

ok. 100 g rodzynek (najlepiej dużych i ciemnych)

100 g posiekanej gorzkiej czekolady

1/2 szklanki rumu

Rodzynki zalać rumem, najlepiej na całą noc i najlepiej w zakręcanym naczyniu.

Suche składniki wymieszać w jednej misce, w drugiej – mokre (oprócz rumu). Na końcu dodać odsączone rodzynki oraz czekoladę. Nałożyć ciasto do formy muffinkowej do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut w temperaturze 190oC do tzw. „suchego patyczka”.

Muffiny czekoladowe z rodzynkami w rumie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s