Ciastka serowe z morelami

Ciastka serowe z morelami

W czasie zlepiania brzegów tych pysznych, delikatnych ciastek przyszła mi do głowy nazwa Słoneczka serowe z morelami. Z kolei mój starszy syn stwierdził, że te małe słodkie formy z ciasta przypominają mu statki kosmiczne. I chyba miał rację. Nazwa jest tu jednak mało istotna, bo na pierwszy plan wysuwa się ich smak. Ciasteczka powstały jak zwykle z potrzeby chwili i z tego, co akurat było w kuchni. Serek, który użyłam był słonym serkiem ziarnistym z mojej ulubionej lokalnej mleczarni. Na półce znalazłam puszkę moreli w syropie i pasowały tutaj idealnie. Ułatwiłam sobie zadanie za pomocą malaksera. Do misy tego bardzo pożytecznego urządzenia włożyłam kawałki masła (200 g), zmiksowałam. Następnie umieściłam tam 200 g serka ziarnistego (można dać zwykły zmielony twaróg lub najlepiej twaróg śmietankowy) i 2 duże łyżki cukru z prawdziwą wanilią. Jeszcze raz zmiksowałam. Wsypałam 200 g mąki i znów wymieszałam w malakserze. Wyciągnęłam dość lepkie ciasto do miski i dosypując jeszcze ok. 50 g mąki wyrobiłam ciasto tak, by przestało kleić się do rąk. Rozwałkowałam na desce podsypanej mąką na wysokość ok. 5 mm, wykroiłam wąską szklanką kółka o średnicy mniej więcej 1 cm szerszej od średnicy połówek moreli. Na wyciętym kółku ułożyłam połówki odsączonych z soku owoców, przykrywając drugim kółkiem, zlepiłam delikatnie ich brzegi. Ciastka ułożyłam na blasze wyłożonej papierem i upiekłam w temperaturze 200oC. Samo pieczenie trwało 30 minut. Po wyjęciu ciastek z piekarnika posypałam je cukrem pudrem. Połowę zjedliśmy od razu….

Ciastka serowe z morelami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s