Prosta surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Tylko o tej porze tak wspaniale smakuje kapusta. Jest krucha, delikatna, pachnąca. Najlepiej lubię ją pałaszować na surowo. Z koperkiem i prostym sosem vinegret. Dla urozmaicenia można również dodać startą marchew lub drobno pokrojoną świeżą czerwoną paprykę. Oto przepis na 4 osoby:

1 mała główka młodej kapusty

Sos:

4 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki cukru pudru

szczypta soli i pieprzu

kilka łodyżek koperku lub 2 łyżeczki suszonego

ew. dowolne zioła do sałatek

2-3  łyżki zimnej przegotowanej wody

Kapustę drobno posiekać, umieścić w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Kilka minut przed podaniem polać sosem kapustę i wymieszać.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s