Ciasto makowe z brzoskwiniami

Ciasto makowe z brzoskwiniami

Spód ciasta: 200 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, 160 g masła, 1 1/4 szklanki mąki, 4 duże jajka, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, wlewamy rozpuszczoną zimną czekoladę, dobrze łączymy składniki. Następnie na przemian dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylewamy do dużej blachy wyłożonej papierem i pieczemy do zrumienienia i suchego patyczka. Studzimy.

Masa: 5 żóltek, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 1/2 litra mleka, 200-300 g masła oraz puszka brzoskwiń

Żółtka dobrze rozmieszać, dodać mąkę i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrami. Wlać budyń i gotować do zgęstnienia ciągle mieszając. Zdjąć z palnika, wystudzić. Utrzeć z miękkim masłerm.

Masa makowa: sprawdzona gotowa masa.

Dekoracja: 100 g obranych migdałow, 50 g białej czekolady, 1/3 szklanki słodkiej śmietanki.

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką, połączyć, by nie było grudek.

Na upieczone ciasto wyłożyć masę budyniową wymieszaną z pokrojonymi brzoskwiniami. Następnie rozprowadzić masę makową. Wyrównać powierzchnię. Ułożyć migdały i wykonać esy-floresy z lekko gęstniejącej polewy czekoladowej.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s