Sernik z domowym likierem kawowym

Sernik z domowym likierem kawowym

Ostatnią szklankę likieru kawowego wykorzystałam do sernika. Przepisy miałam dwa. Pierwszy ze strony Moje Wypieki, drugi z blogu Kuchnia Ireny i Andrzeja. Skorzystałam z obydwu, zmieniając nieco według własnego uznania.

Przy okazji odkryłam, że zamiast kroić czekoladę na kawałki można pokruszyć czekoladowego Mikołaja. Prosto, szybko i wygodnie. Figurka czekoladowa musi być jednak dobrej jakości, czyli znanej firmy. Moja miała 60 g.

Sernik wyszedł mokry, choć nie piekłam go w kąpieli wodnej i z wierzchu był przyrumieniony. Smak kawy średnio wyczuwalny, choć dosypałam jeszcze łyżeczkę kawy rozpuszczalnej do masy. Myślę, że sernik zawdzięcza swój smak przede wszystkim alkoholowi.

Jednym kawałkiem zasłodziłam się na cały dzień. A kawę tego dnia piłam już bez cukru. Polecam, choć chyba wolę sernik z likierem amaretto…

Spód: 250 g ciasteczek digestive w czekoladzie (moje były w mlecznej, więc dodałam łyżeczkę kakao), 100 g stopionego masła.

Tortownicę i jej boki szczelnie wyłożyłam folią aluminiową. Ciasteczka zmieliłam w malakserze, dodałam masło i kakao. Wylepiłam spód tortownicy o średnicy 27 cm, ale może być nieco mniejsza. Podpiekłam 6 minut w temp. 180oC. Schłodziłam.

Masa serowa: 500 g sera śmietankowego President 8% tł., 250 g tłustego twarogu, 250 g Mascarpone, 1 szklanka cukru (można dać mniej), 3/4 szklanki domowego likieru kawowego z tego przepisu, 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w odrobinie wrzątku, 4 jajka, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 60 g pokruszonego Mikołaja z czekolady

Utarłam w malakserze twaróg, dodałam pozostałe sery, cukier i jajka, na końcu wlałam likier, kawę i ekstrakt. Wylałam masę na spód ciasteczkowy, wsypałam kawałki czekolady i delikatnie wymieszałam. Piełam aż 1,5 godziny w temp. 180oC. Górę można przykryć folią aluminiową. To zabezpieczenie przed zbytt szybkim brązowieniem wierzchu. Sernik jest z tych opadających. Można pokusić się o studzenie w piekarniku, ale mój i tak opadł.

Wykończenie: 500 ml śmietanki min. 30%, 2 usztywniacze do śmietany, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 4 łyżeczki cukru rozpuszczone w odrobinie wrzątku i ostudzone, pokuszona czekolada do dekoracji (u mnie dzwoneczek i posypka czekoladowa).

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z usztywniaczami, wlać płyn kawowy i dobrze wymieszać lub zmiksować na małych obrotach. Wyłożyć na przestudzony sernik, udekorować pokruszoną czekoladą.

Przed dekoracją sernik wyglądał tak:

Sernik z domowym likierem kawowym

Zaglądamy do środka:

Sernik z domowym likierem kawowym

Przedostatni kawałek:

Sernik z domowym likierem kawowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s